Sosyal Medya

Dünya

AB’de Syriza alarmı

Yıllardır AB’nin kemer sıkma politikaları ve ekonomik krizle boğuşan Yunanistan bugün sandık başında. AB ve IMF’ye 240 milyar dolar borcu olan ülkede radikal sol lider Aleksis Çipras önde. Syriza lideri, vaatleriyle Brüksel’in korkulu rüyası haline geldi.



Yunanistan bugün sandık başına gidiyor. Altı yıllık ekonomik kriz karşısında uygulamaya konan kesinti politikalarını takiben Yunanistan’da hedeflenen ekonomik iyileÅŸme gerçekleÅŸmedi. Bu nedenle kesinti politikalarını karşısına alan radikal sol çizgideki Syriza’nın bu seçimlerde önemli bir baÅŸarı elde edeceÄŸi düÅŸünülüyor. Syriza’nın 300 sandalyeli parlamentoda olası zaferi ise Avrupa BirliÄŸi (AB) liderleri ve uluslararası finans çevrelerinde kaygı yaratırken Avrupa solunda heyecana neden oluyor.

SÄ°YASÄ° SKALA SARSILACAK 

Bu seçimlerin önemi Syriza gibi radikal bir sol partinin seçimlerin favorisi olmasından kaynaklanıyor. EÄŸer Syriza seçimleri kazanırsa, sadece Yunanistan’da deÄŸil Avrupa kıtasında, siyasi skalada sosyal demokrasinin solunda yer alan bir parti, uzun yılların ardından ilk kez sandıktan zaferle çıkacak. Syriza’nın özellikle ekonomi politikaları, uluslararası finans kurumları ve AB liderlerini kaygılandırıyor.

Ä°ÅžSÄ°ZLÄ°K VE UMUTSUZLUK 

Yunanistan AB ve IMF’den yaklaşık 240 milyar dolarlık mali yardım desteÄŸi aldı. Altı yıllık ekonomik kriz ve kesinti önlemlerini takiben Yunanistan’da hedeflenen ekonomik iyileÅŸme gerçekleÅŸmedi. Ä°ÅŸsizlik hâlâ yüzde 25,56 seviyesinde. 25-35 yaÅŸ arası kiÅŸilerde iÅŸsizlik yüzde 50’yi geçmiÅŸ durumda. Yeni vergilerse orta sınıfı zora düÅŸürüyor. Piyasa durgunluÄŸu da sürüyor.

ANKETLERDE ÜÇ PUAN ÖNDE 

Seçimlerden önce yapılan son anketlere göre Syriza’nın oyları en yakın rakibi Yeni Demokrasi’nin en az üç puan önünde. Syriza tek başına iktidar olamasa da büyük ihtimalle başında BaÅŸbakan Antonis Samaras’ın bulunduÄŸu Yeni Demokrasi Partisi'yle bir koalisyon kurabilir. Olası bir Syriza hükümetinde Yunanistan ile özellikle borçların müzakeresi konusunda Troyka’yla (AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF) gerilim yaÅŸanabileceÄŸi olası görünüyor. 

Türkler umutlu

Yunanistan’da 10 milyona yakın seçmenin oy vereceÄŸi seçimlerde Türk azınlık da oy kullanacak. Ekonomik krizle boÄŸuÅŸan, kemer sıkma politikaları nedeniyle iÅŸsizliÄŸin, yoksulluÄŸun arttığı ülkedeki Türklerin çoÄŸunluÄŸu seçimlerde radikal sol koalisyon Syriza’yı destekleyecek.

Gözler Çipras’ta 

Brüksel’in direktifleri dışında hareket edemeyen Yunanistan’da halk siyasilere büyük öfke duyuyor. Ekonomik krize karşı radikal çözümler vaadeden 41 yaşındaki Syriza lideri Aleksis Çipras, “Pazartesi Yunanistan’ın milli utancına son vereceÄŸiz!” sloganıyla kampanyasını yürüttü.

Brüksel diken üstünde 

Economist Intelligence Unit’in son araÅŸtırmalarından birinde ÅŸu ifadeye yer veriliyor: “Syriza bir hükümet kurabilirse, Avrupa BirliÄŸi’ne ÅŸok dalgaları gönderir ve baÅŸka yerlerde de siyasi kargaÅŸayı tetikler. Syriza hem yarattığı sempati hem de kaygı ile sadece Yunanistan deÄŸil, Avrupa çapında önemli bir politik aktöre dönüÅŸmüÅŸ durumda.”

Syriza kimdir?

Syriza’nın açılımı Synaspismós Rhizospastikís Aristerás yani Türkçesiyle Radikal Sol Koalisyon. Adından da anlaşılacağı üzere Syriza birçok sol grubun oluÅŸturduÄŸu bir parti. 2004 yılında kurulan partinin kökleri 2001’de bazı sol gruplar arasında oluÅŸturulan Solun BirliÄŸi ve Ortak Eylemi için Alan adlı koalisyona dayanıyor. Bu birliÄŸin 2004 seçimlerine girerken bir sol ittifak kurmak istemesiyle Syriza ortaya çıktı. 

Hangi partiler katılıyor

Seçimlere birçok parti katılıyor, ancak yüzde 3’lük barajı geçecek partiler belli bir sayıda. En önemli iki parti, radikal sol çizgideki Syriza ve merkez saÄŸdaki Yeni Demokrasi. Anketlere göre yüzde 3 barajını aşıp parlamentoya girebileceÄŸi düÅŸünülen diÄŸer partilerse ÅŸunlar: Merkez soldaki Potami (Nehir), aşırı saÄŸcı Altın Åžafak, sosyal demokrat Pasok, Pasok’tan ayrılan eski BaÅŸbakan George Papandreu’nun kurduÄŸu Kinima (Demokratik Sosyalistler Hareketi), Yunanistan Komünist Partisi, merkez saÄŸ Bağımsız Yunanlar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.